VŠE ušetřila díky Filtermacu 6,7 tuny PET lahví za rok. Nově je pro čepování vody potřeba mobilní aplikace

Studenti a zaměstnanci VŠE mají k dispozici už šest zařízení Filtermac na filtrovanou vodu. Jen za rok 2021 díky nim ušetřili 6,7 tuny plastu. Největší podíl na tom mají filtrační zařízení v areálu školy na Žižkově (3,2 t) a na kolejích Jarov (2 t).

VŠE nabízí alternativu k balené vodě již od srpna 2017, kdy proběhla instalace prvního automatu Filtermac na Jarově. Druhý funguje od října 2018 ve Staré budově na Žižkově, třetí přibyl o rok později v Nové budově. A v roce 2021 došlo k instalaci dalších třech zařízení v budově školy na Jižním Městě a na kolejích Blanice a Vltava. Z dlouhodobých údajů společnosti Filtermac vyplývá, že např. jen uživatelé zařízení ve Staré budově ušetří průměrně 11 000 PET lahví (objem 0,5 l) každý měsíc.


Univerzita se do projektu na omezení plastového odpadu zapojila také prodejem skleněných lahví. Ekologické ručně foukané láhve na vodu s nerezovým víčkem lze zakoupit v prodejně Ekopress v přízemí Staré budovy.

Změna systému čepování

U filtračních zařízeních umístěných v areálu školy na Žižkově došlo 25. ledna 2022 ke změně systému čepování. Nově je možné čepovat vodu s pomocí QR kódu mobilní aplikace. Voda v kampusu Žižkov zůstává nadále zdarma. Hlavním důvodem změny je potřeba jednotné sítě, časem bude totiž čepovaná voda dostupná i ve veřejném prostoru.

Jak postupovat:

  1. Stáhněte si mobilní aplikaci Filtermac do svého chytrého telefonu (Google Play a AppStore).
  2. Otevřete aplikaci a zaregistrujte se.
  3. Vyberte si tarif (Sponzorovaný VŠE ŽIŽKOV) a začněte čerpat.

V případě, že nemáte chytrý telefon, se obraťte na katerina.zantova@filtermac.com, s registrací vám pomůže.