Do zahraničí vyjelo v roce 2021 téměř 900 studentů VŠE

Přestože byl rok 2021 již druhým rokem zasaženým pandemií koronaviru, realizovalo zahraniční studijní pobyt nebo pracovní stáž celkem 873 studentů VŠE. Oproti předchozímu roku je to tedy zhruba o 130 studentů v zahraničí více! Z celkového počtu 873 vyjíždějících studentů jelo 77 na pracovních stáž a 796 na studijní pobyt na jednu z našich prestižních partnerských škol. Zároveň v roce 2021 na VŠE studovalo celkem 621 zahraničních studentů z partnerských škol.

Celkově studenti VŠE vycestovali v roce 2021 do 46 zemí na 5 kontinentech. Na studijní pobyt vyjel největší počet studentů VŠE do Německa. Mezi nejoblíbenější destinace dále patří Francie, Rakousko a Švédsko. Studenti VŠE se však často podívají i do mimoevropských zemí, a to například do USA, Kanady, Hongkongu, Thajska, Brazílie či Ruska.  

Na pracovní stáže vyjíždějí naši studenti nejčastěji do sousedního Německa a dále do Velké Británie nebo Španělska. Populárními destinacemi jsou také  Rakousko, Belgie a Francie. Naši stážisté se však v roce 2021 vydali také do exotičtějších a vzdálenějších částí světa, jako jsou například Spojené arabské emiráty, Izrael, Peru nebo USA. 

Možnost studovat nebo vyjet na stáž do zahraničí je v určité formě otevřená všem studentům VŠE. V roce 2021 této možnosti využilo celkem 422 studentů bakalářského studia, 440 studentů magisterského studia a 7 doktorandů. Zbývající 4 výjezdy do zahraničí absolvovali čerství absolventi VŠE. Nejčastěji vyjíždějí studenti Fakulty mezinárodních vztahů, v závěsu za nimi potom studenti Fakulty podnikohospodářské a Fakulty financí a účetnictví. 

V roce 2021 probíhala výuka na partnerských školách stále z určité části online, řada škol ale zvolila kombinaci distanční a prezenční výuky. Studenti i tak hodnotili výjezdy do zahraničí jako skvělou životní i studijní zkušenost.

Další informace o zkušenostech studentů s výjezdy jsou k dispozici na webových stránkách OZS, na Instagramu vse_studyabroad a Facebooku VSE Study Abroad.