Finálové kolo Ekonomické olympiády pro základní školy 2024 na VŠE

21. června 2024 se na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze ve spolupráci s Institutem ekonomického vzdělávání (INEV) uskutečnilo finálové kolo třetího ročníku Ekonomické olympiády pro základní školy. VŠE poprvé v historii této prestižní soutěže nejen hostila, ale i spoluorganizovala setkání nejlepších ekonomických talentů z celé České republiky.

Celorepublikového finále se zúčastnilo 56 studentů spolu se svými koordinátory. Program zahrnoval písemnou část, doprovodné přednášky a ústní kolo pro deset nejúspěšnějších účastníků. Celou soutěž odstartoval proslov zakladatelky INEVu, paní Ing. Martiny Bacíkové. O odbornou stránku soutěže se postaral Ing. Pavel Potužák, Ph.D. z katedry ekonomie se svým týmem. Do poroty pro ústní část byly přizvány doc. Ing. Helena Chytilová, Ph.D., M.A. a Ing. Jitka Špeciánová, Ph.D. Členové poroty byli příjemně překvapeni vysokou úrovní znalostí soutěžících. Mnozí účastníci prokázali ekonomické vědomosti, které odpovídaly znalostem očekávaným u studentů bakalářského studia. Tento fakt podtrhuje nejen kvalitu soutěže, ale i výjimečný talent a píli zúčastněných žáků základních škol. Celá akce byla zakončena proslovem rektora VŠE doc. Ing. Petra Dvořáka, Ph.D., který následně předal ceny vítězům olympiády.

Ekonomická olympiáda je unikátní celostátní soutěží zaměřenou na podporu finanční gramotnosti a rozvoj ekonomického myšlení mezi mladými studenty. Soutěž organizuje Institut ekonomického vzdělávání (INEV), který je neziskovou organizací podílející se na rozvoji výuky ekonomie a finanční gramotnosti v českých školách. Svými aktivitami zpřístupňuje ekonomická témata mladým lidem a poskytuje podporu pedagogům na českých školách v oblasti ekonomického vzdělávání. Zároveň propojuje studenty a školy s firmami a odborníky na ekonomii a finance.

Děkujeme všem účastníkům za jejich nasazení a entuziasmus, a také všem organizátorům za jejich neúnavnou práci při přípravě a realizaci této významné události. Zvláštní poděkování patří také všem pedagogům ZŠ, kteří svou prací pomáhají studentům lépe přiblížit ekonomické souvislosti.

Vítězové letošního ročníku Ekonomické olympiády pro základní školy jsou:

  1. místo: František Jemelka – OPEN GATE – gymnázium a základní škola
  2. místo Eduard Bolina – Gymnázium Christiana Dopplera
  3. místo Robert Šatera – OPEN GATE – gymnázium a základní škola
  4. místo: Matyáš Jakubíček – Gymnázium ALTIS
  5. místo: Matyáš Moffitt – PORG Libeň, PORG – gymnázium a základní škola, o. p. s.

Gratulujeme vítězům a těšíme se na další ročník!

 

Více o Ekonomické olympiádě můžete najít na stránkách INEV zde.

Finálové kolo Ekonomické olympiády pro základní školy 2024 na VŠE