Tři olympionici z VŠE míří do Paříže na LOH

Již tento pátek, 26. 7., začínají ve francouzské Paříži XXXIII. Letní olympijské hry a naše univerzita má tu čest, že na ní budou Českou republiku reprezentovat tři naši výjimeční studenti a sportovci – Gabriela Satková, David Schweiner a Martin Straka.

Gabriela Satková je naděje českého vodního slalomu. Tato 22letá sportovkyně si vybojovala účast na olympijských hrách díky stříbrné medaili na Mistrovství Evropy 2024. Satková je známá svou všestranností, jelikož závodí nejen na kánoi, ale i na kajaku. Její letošní vítězství v závodě Světového poháru v pražské Troji a zisk titulu mistryně světa v kategorii slalomářek do 23 let, kterého dosáhla tento měsíc, naznačují, že je ve skvělé formě a připravena utkat se o nejvyšší příčky také v Paříži. Fandit jí budete moci již 30. 7. od 15 hod.

Dalším z našich olympioniků je David Schweiner, 30letý plážový volejbalista. Spolu se svým partnerem Ondřejem Perušičem tvoří jeden z nejúspěšnějších českých sportovních párů současnosti. Titul mistrů světa z roku 2023 a stříbro z evropského šampionátu 2022 jsou jasnými důkazy jejich světové úrovně. Schweiner, který byl v roce 2023 zvolen sportovcem roku v naší studentské anketě, bude jistě usilovat o vylepšení 19. místa z posledních olympijských her v Tokiu. David a Ondřej začnou svou olympijskou pouť již tuto neděli 28. 7. od 17 hod., kdy začínají zápasy v základní skupině.

Třetím reprezentantem VŠE je 23letý dálkový plavec Martin Straka. Svou účast na LOH v Paříži si vybojoval v únoru tohoto roku díky 17. místu v závodě na 10 kilometrů na Mistrovství světa v Dauhá. V loňském roce také obsadil 13. místo na Mistrovství světa ve Fukuoce. Díky těmto úspěchům tak bude Martin moci 9. 8. v 7:30 vyzkoušet vody samotné Seiny v srdci Paříže, kdy začíná závod v dálkovém plavání.

Účast těchto tří špičkových sportovců na olympijských hrách je nejen velkým úspěchem pro ně samotné, ale také dokazuje, že naše univerzita podporuje kromě akademických také sportovní výkony na nejvyšší úrovni.

O každém z našich olympioniků si budete moci již v průběhu tohoto týdne přečíst více, jelikož se nám podařilo s každým z nich udělat před odletem do Paříže krátký rozhovor.

Celá VŠE bude s napětím sledovat výkony našich olympioniků a držet jim palce v jejich úsilí o co nejlepší umístění.

 

Tři olympionici z VŠE míří do Paříže na LOH