Cesta za olympijským snem: Gabriela Satková o přípravě, studiích a očekáváních před LOH v Paříži

Gabriela Satková, dvaadvacetiletá naděje českého vodního slalomu a studentka Fakulty mezinárodních vztahů VŠE, se chystá dobýt olympijské vody v Paříži. Tato všestranná závodnice, která exceluje jak na kánoi, tak na kajaku, si vybojovala účast na olympijských hrách díky stříbrné medaili na Mistrovství Evropy 2024.

Její letošní vítězství v závodě Světového poháru v pražské Troji a čerstvý titul mistryně světa v kategorii slalomářek do 23 let naznačují, že je ve skvělé formě a připravena utkat se o nejvyšší příčky i na olympijské scéně. Fandit Gabriele budeme moci již 30. července od 15 hodin.

V exkluzivním rozhovoru před odletem do Paříže Gabriela odhalila své pocity, očekávání a jak zvládá kombinovat náročnou sportovní přípravu se studiem. 

Rozhovor:

  • Jak se cítíte před odjezdem na letní olympijské hry do Paříže a jaké jsou vaše očekávání?

Na OH se opravdu moc těším. Už teď mám pocit velkého vítězství, když se mi přes tak náročnou českou nominaci na hry vůbec podařilo nominovat. Jsem samozřejmě lehce nervózní, ale to k tomu patří. Jinak se cítím fyzicky velmi dobře.

Co se týče výsledků, očekávání žádná nemám, protože olympiáda je úplně jiný závod a těžko lze odhadovat, jak svoji premiéru na OH zvládnu. Každopádně mám na to, bojovat s těmi nejlepšími, a tak doufám, že se mi podaří ukázat, na co mám.

  • Jak zvládáte balancování mezi náročným tréninkovým plánem a studiem na VŠE?

Momentálně je to opravdu náročné, jelikož v Praze skoro nejsem. Zkoušky se mi však zatím povedlo úspěšně složit a zbývá mi ještě jedna, kterou budu muset složit v jediném týdnu, co budu v Praze. Myslím si, že to bude náročné, avšak bych si to ráda před Olympiádou ještě splnila, ať pak závodím s čistou hlavou.

  • Co pro vás osobně znamená účast na olympijských hrách a jaké jsou vaše hlavní cíle?

Znamená to pro mě opravdu hodně. Je to opravdu velká čest na OH závodit a být jedinou českou reprezentantkou v mé kategorii. Zároveň je to i trošku zodpovědnost za týmové kolegyně, které se tam neprobojovaly. Mám pocit, že závodím i za ně.

Mým cílem je se z toho nezbláznit, i když vím, že mě bude sledovat 12000 lidí 😀 Byla bych moc ráda, kdyby se mi podařilo ukázat, co v sobě mám, a zúročit tak náročnou tréninkovou přípravu. Mým největším cílem je se probojovat do finále.

  • Čím vás VŠE a CTVS podporuje ve vaší sportovní kariéře a jak vám pomáhá v přípravě na olympiádu?

Dlouhodobě cítím obrovskou podporu od celé školy a od jednotlivých vyučujících. Vždy je možné se s nimi domluvit a splnit tak své studijní povinnosti i přes nabitý program tréninků, čehož si opravdu moc vážím. Je mi také umožněno složit zkoušky i mimo zkouškové období, což je pro mě velká pomoc, jinak by nebylo v mých silách všechny zkoušky včas složit. Velice si cením přístupu naší školy ke sportovcům. Myslím si, že to není samozřejmost a že se tento přístup určitě nevidí na všech vysokých školách.

  • Co byste vzkázali svým spolužákům, vyučujícím a celé akademické obci VŠE před vaším odletem do Paříže?

Chtěla bych poděkovat všem vyučujícím a spolužákům, kteří mi vždy byli nápomocni. Bez jejich podpory a pomoci bych nebyla schopná řádně studovat a nejspíše by se mi ani nedařilo tolik ve sportu. Při závodech mě uklidňuje to, že se úspěšně věnuji studiu a že když by se mi to nepovedlo, tak mám zadní vrátka otevřená. Za vaši pomoc vám budu vždy zavázaná! Budu dělat vše pro to, abych vám vaši vstřícnost a podporu oplatila alespoň dobrým výsledkem. Tak doufám, že budete fandit nejenom mě, ale i celé české výpravě. Určitě to bude stát za to!

  • Jak vidíte svou budoucnost po sportovní i studijní stránce a jaké jsou vaše plány po skončení letošních olympijských her?

Ještě mě čeká poslední rok bakalářského studia. Momentálně řeším téma bakalářské práce a snažím se si příští semestr naplánovat tak, abych vše zvládla. Na podzim a během zimy nás čeká opět spoustu soustředění a závodů, takže to bude náročné, ale věřím, že to půjde zvládnout. Pokud se mi podaří složit ještě teď poslední zkoušku, tak budu mít po Olympiádě prázdniny, a na to se moc těším. Nejspíše si dám po Olympiádě krátké volno, navštívím rodinu a budu hodně odpočívat. Budou mě ale čekat v září ještě dva světové poháry, tak nebudu moci povolit úplně.

 

Děkujeme moc Gabriele za poskytnutí v rozhovoru. Celá VŠE bude Gabriele držet palce při její olympijské premiéře v Paříži. Ať už dopadnou její závody jakkoliv, Gabriela už teď inspiruje své spolužáky a ukazuje, že se správným přístupem a podporou lze dosáhnout i těch nejvyšších met.

Sledujte naše další rozhovory s olympioniky z řad studentů VŠE a buďte u toho, když budou psát historii na LOH v Paříži 2024!

Cesta za olympijským snem: Gabriela Satková o přípravě, studiích a očekáváních před LOH v Paříži
  • Autor: Antonín Janák
  • Vytvořeno:
  • Poslední aktualizace: