Cesta za olympijským snem: David Schweiner, mistrovský smečař s indexem VŠE

David Schweiner, hvězda českého plážového volejbalu a student VŠE, se chystá dobýt olympijský písek v Paříži. Tento devětadvacetiletý sportovec, který spolu se svým parťákem Ondřejem Perušičem tvoří jeden z nejúspěšnějších českých sportovních párů současnosti, bude reprezentovat Českou republiku na Letních olympijských hrách 2024.

Schweiner, mistr světa z roku 2023 a stříbrný medailista z mistrovství Evropy 2022, není na olympijské scéně nováčkem. S Perušičem se zúčastnili již her v Tokiu 2021, kde však jejich účast byla poznamenána nečekanými komplikacemi. Nyní míří do Paříže s novými ambicemi a zkušenostmi.

V exkluzivním rozhovoru před odletem do Paříže David odhalil své pocity, očekávání a jak zvládá kombinovat vrcholový sport se studiem na VŠE.

Rozhovor:

  • Jak se cítíte před odjezdem na letní olympijské hry do Paříže a jaké jsou vaše očekávání?

Přípravy vrcholí a až poslední tréninky před Paříží by mohly napovědět jaká bude forma a kam se nám podařilo posunout. Do francouzské metropole jedu s cílem předvést to nejlepší, co umím. Obecně patříme už dlouhodobě do světové pětky až osmičky, nicméně olympijský turnaj je hodně nabitý a stejně jako můžeme bojovat do medaile to může skončit už ve skupině, což bychom neradi, nicméně jsme si vědomí obrovské konkurence.

  • Jak zvládáte balancování mezi náročným tréninkovým plánem a studiem na VŠE?

Nebylo to vždy snadné a to mám na mysli zejména časové skloubení. Ve škole mi vždy vyšli se vším vstříc a umožnili mi tak se věnovat obojímu. Nejnáročnější byly zkouškové období, kdy se nakupilo hodně školních povinností, studium na zkoušky a náročné tréninkové tempo. Můj den v tomto období vypadal takto:

Snídaně
Studium
První trénink
Oběd
Studium
Druhý trénink
Studium
Večeře

Na jiné věci už nezbýval čas, ale je nutné zmínit, že to nebylo vždy a jen v maximálně měsíčním období. Dlouhodobě si myslím, že to v takovém tempu udržitelné není. 🙂

  • Co pro vás osobně znamená účast na olympijských hrách a jaké jsou vaše hlavní cíle?

Je to nejsledovanější sportovní událost na světě a možná i událost obecně. Olympiáda a sport spojuje a je mi ctí být součástí něčeho tak speciálního s bohatou historií a myšlenkou. Mám štěstí, že patřím mezi vybrané jedince, kteří mají možnost se pod kruhy mohou představit a přistupuji k tomu s pokorou a vděčností. Mé cíle začínají už od samotné kvalifikace, protože v beachvolejbale se účastní jen 24 týmů v mužích (stejně u žen). I týmy, které patři k širší špičce, tak se na olympiádu vůbec podívat nemusí.

  • Čím vás VŠE a CTVS podporuje ve vaší sportovní kariéře a jak vám pomáhá v přípravě na olympiádu?

Mezi sportem a studiem existuje určitá paralela v tom, že kolik toho natrénujete/nastudujete, tolik toho pravděpodobně předvedete a touto cestou se snažím i já dosahovat svých cílů. Cesta je cíl je velké klišé, ale něco na něm bude…

Největší podpora VŠE je právě ve flexibilitě a možnosti tyhle dva rozdílné obory skloubit. Jsem si vědom, že to není samozřejmost a každý takové štěstí nemá. O to víc si přístupu všech zainteresovaných vážím.

  • Co byste vzkázali svým spolužákům, vyučujícím a celé akademické obci VŠE před vaším odletem do Paříže?

Chtěl bych moc poděkovat za podporu, které se mi dostává na akademické půdě i na sportovní poli. V Paříži budu usilovat o co nejlepší reprezentaci nás všech!

  • Jak vidíte svou budoucnost po sportovní i studijní stránce a jaké jsou vaše plány po skončení letošních olympijských her?

Snažím se soustředit hlavně na to, co teď je a netříštit pozornost a energii na jiné věci. Hned po skončení OH se přesouváme na mistrovství Evropy do Nizozemí, pak turnaj světové série do Brna a další plány zůstávají otevřené a ty dlouhodobější bych ještě nerad probíral veřejně.

Mockrát děkujeme Davidovi, že si před olympiádou udělal čas a odpověděl nám na několik otázek, čímž opět dokázal, že je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně kombinovat vrcholový sport s náročným vysokoškolským studiem.

Celá VŠE bude Davidovi a jeho partneru Ondřeji Perušičovi držet palce při jejich olympijském vystoupení v Paříži, které začíná již 28. července od 17 hodin. Ať už dopadnou jejich zápasy v plážovém volejbale jakkoliv, David už teď dokazuje, že se správným přístupem a podporou lze dosáhnout i těch nejvyšších met.

Cesta za olympijským snem: David Schweiner, mistrovský smečař s indexem VŠE
  • Autor: Antonín Janák
  • Vytvořeno:
  • Poslední aktualizace: