Cesta za olympijským snem: Martin Straka plave z VŠE až do vod Seiny

Martin Straka, třiadvacetiletý dálkový plavec a student VŠE, se chystá na svou olympijskou premiéru v Paříži. Tento talentovaný sportovec si vybojoval účast na Letních olympijských hrách 2024 díky skvělému 17. místu v závodě na 10 kilometrů na Mistrovství světa v Dauhá v únoru tohoto roku.

Straka, který v loňském roce obsadil 13. místo na Mistrovství světa ve Fukuoce, bude mít jedinečnou příležitost prověřit své schopnosti v samotném srdci Paříže. Dne 9. srpna v 7:30 se postaví na start závodu v dálkovém plavání, který se bude konat přímo ve vodách Seiny.

V exkluzivním rozhovoru před odletem do Paříže Martin odhalil své pocity, očekávání a jak zvládá kombinovat náročnou sportovní přípravu se studiem na VŠE.

Rozhovor:

  • Jak se cítíte před odjezdem na letní olympijské hry do Paříže a jaké jsou vaše očekávání?

Před odjezdem do Paříže mám smíšené pocity. Na ME mě před dvěma týdny zranil soupeř, který mi kopem do ucha protrhnul ušní bubínek. Musel jsem kvůli tomu změnit přípravu, protože jsem dva týdny nemohl do vody. Nyní už to vypadá dobře, i když jistá omezení v tréninku budou ještě přetrvávat. Jinak se cítím velmi dobře, do mé disciplíny zbývá ještě víc než měsíc a proto věřím, že na OH odcestuji v nejlepší možné formě.

  • Jak zvládáte balancování mezi náročným tréninkovým plánem a studiem na VŠE?

Je důležité si dobře naplánovat čas tak aby zbyly síly i na školní povinnosti, protože volného času moc nemám. Ne vždycky se mi daří si čas dobře rozvrhnout, ale myslím, že se postupně zlepšuji. Snažím se nic nenechávat na večer, protože po celém dni mi už opravdu nezbývá moc energie. Tento rok jsem dokončil bakalářské studium i díly tomu, že mi učitelé vyšli vstříc s termíny zkoušek a tak se teď mohu plně soustředit na přípravu na OH.

  • Co pro vás osobně znamená účast na olympijských hrách a jaké jsou vaše hlavní cíle?

Účast na OH je pro mě splněným snem a nejvyšší metou, kterou lze v našem sportu dosáhnout. Zároveň je to velmi cenná odměna za dlouhodobou práci, léta tréninku a s ním všeho spojeného.

Mým hlavním cílem na OH je vydat ze sebe maximum, odplavat kvalitní závod a mít co nejmenší ztrátu na vítěze.

  • Čím vás VŠE a CTVS podporuje ve vaší sportovní kariéře a jak vám pomáhá v přípravě na olympiádu?

Díky programu UNIS do kterého mě CTVS zařadilo jsem se mohl účastnit mnoha mezinárodních závodů, na kterých jsem získal klíčové zkušenosti, které rozhodovaly právě při kvalifikaci na OH. Klíčová nebyla jen finanční příprava, ale také vstřícnost učitelů a zejména koordinátorky programu IBB Mgr. Petry Pražanové. A nesmím zapomenout ani na docentku Zuzanu Křečkovou-Kroupovou, která byla velmi vstřícná při vedení mé bakalářské práce.

  • Co byste vzkázali svým spolužákům, vyučujícím a celé akademické obci VŠE před vaším odletem do Paříže?

Chtěl bych poděkovat všem, kteří mi pomohli skloubit školu se sportem a zároveň bych rád všechny vyzval aby fandili našim sportovců a třeba se i nechali tímto sportovní svátkem inspirovat. Radost ze sportu je totiž přenosná i do ostatních sfér života včetně té akademické.

  • Jak vidíte svou budoucnost po sportovní i studijní stránce a jaké jsou vaše plány po skončení letošních olympijských her?

Po skončení LOH 2024 ve sportu pokračoval a pokusil se stále zlepšovat směrem k LOH 2028 v Los Angeles. Rád bych dokončil také magisterské studium zde na VŠE a k tomu bych se chtěl věnovat své nové roli v týmu FMV podcastu Odposlech.

Mockrát děkujeme Martinovi, že si před olympiádou udělal čas a odpověděl nám na několik otázek, čímž opět dokázal, že je skvělým příkladem toho, jak lze úspěšně kombinovat vrcholový sport s náročným vysokoškolským studiem.

Celá VŠE bude Martinovi držet palce při jeho olympijském debutu v Paříži, který začíná 9. srpna v 7:30 a jenž by se měl konat v samotné Seině v centru města.

Cesta za olympijským snem: Martin Straka plave z VŠE až do vod Seiny